Общинска избирателна комисия Драгоман


РЕШЕНИЕ
№ 2316-110
Драгоман, 20.11.2023

ОТНОСНО: Произнасяне по съществото на жалба на А.К. от 20.10.2023г. след указания с Решение №2872-МИ/08.11.2023г. на ЦИК

Днес, 20.11.2023г. в гр.Драгоман след проведено заседание на ОБЩИНСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ – община Драгоман на основание чл.85 ал.4 от ИК.

Председател:

ИВО ЦВЕТАНОВ МИЛАНОВ

Зам.-председатели:

ПАВЛИНА ДИМИТРОВА ВЛАШЕВА

СИМОНА МАРИНОВА ЙОСИФОВА

ВАНЯ МЛАДЕНОВА ПЕТРОВА

Секретар:

МИЛЕНА КИРИЛОВА ПЕЙЧЕВА

Членове:

НАДЕЖДА ИВАНОВА ВЕЛИНОВА

ГАЛЯ НАЙДЕНОВА ИВАНОВА-ТОДОРОВА

АСЕН АЛЕКСАНДРОВ ЛИЛОВ

БЕТИНА ДОНЧЕВА ДОНЧЕВА

ХРИСТИНА ЦЕНОВА КОСТАДИНОВА

МИЛКА ПЕТРОВА ВАСИЛЕВА

 

На основание чл.87 ал.1 т.1 и т.22 от ИК, РЕШИ:

 

С Решение №2872-МИ/08.11.2023г. на ЦИК е отменено Решение №2316-73/21.10.2023г. на ОИК Драгоман, с което е оставен БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба на Асен Карагьозов, като са дадени указания за произнасяне по съществото на жалбата.

Постъпила е жалба от Асен Карагьозов, като физическо лице на 20.10.2023г. в 20.36 часа, като са приложени брой 90 на Общински вестник за август-септември, екранни снимки на официалната страница на община Драгоман и екранна снимка от страница на фейсбук-група.

Направено е искане за изрично произнасяне за признаване на незаконна агитация от страна на ПП ГЕРБ и/или кандидата за общински съветник и кандидат за кмет на община Драгоман Андрей Иванов.

Направено е особено искане за отвод на членове на ОИК Драгоман, които биха могли да бъдат заинтересовани от произнасянето, поради връзката си с община Драгоман.

ОИК Драгоман, намира, че преди разглеждане на жалбата следва да се произнесе по повдигнатото особено искане за отвод на членове на ОИК Драгоман.

ОИК е орган, който има правомощия само и единствено в изборния процес по конкретен повод и по конкретен вид избори.

Правната уредба се намира изцяло в Изборния кодекс и частично в ЗМСМА след конституиране на местните органи.

Несъвместимостта по отношение на членовете на ОИК е регламентирана в чл.81 от ИК, който изрично препраща към чл.66 от ИК.

Съобразно, изброителното упоменаване, което е и изчерпателно не е регламентирана несъвместимост за член на ОИК в кръга на посочените в жалбата на А.Карагьозов.

В мотивите към отменителното решение на ВАС изрично е посочено, че въпросите за отвода не следва разглеждат, поради просрочие в жалбата.

Водима от горното, ОИК Драгоман, РЕШИ:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ особеното искане на жалбоподателя А.Карагьозов за отвод на членове на ОИК Драгоман при разглеждане на жалбата.

Разгледана по същество жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Твърди се незаконна агитация извършена от страна на ПП ГЕРБ и кандидата за общински съветник и кмет на община Драгоман от ПП ГЕРБ Андрей Иванов под формата на публикуване в брой 90 на Общински вестник за периода август-септември на информация за дейността на г-н Андрей Иванов, като кмет на община Драгоман към края на неговия мандат.

Видно от самия брой 90 на Общински вестник, същият е излязъл в периода „август-септември“.

Това показва, че самия брой е излязъл от печат и е започнало разпространение предхождащо по време започването на предизборната кампания, респективно придобиването на качеството, като кандидат за общински съветник и кандидат за кмет на община Драгоман от г-н Андрей Иванов.

Всъщност излиза, че агитацията е направена ретроактивно, тоест била е налице предизборна агитация преди г-н Андрей Иванов да започне предизборна агитация.

Това е фактически и правен non sense.    

Съобразно §1, т.17 от ДР на ИК, предизборна агитация е призив за гласуване или негласуване за определен политически субект и/или кандидат.

В случая липсва такъв призив, още повече, видно от текста на статията няма връзка между качеството на действащ кмет на общината и евентуален бъдещ кандидат за кмет на същата община и/или кандидат за общински съветник.

В текста на статията е направен отчет за изтеклия мандат на кмета и няма никакъв призив да се гласува за определен кандидат или призив да не се гласува за друг.

Няма текст, който да прави препратки към предизборната кампания, която все още не е започнала към този момент или към предстоящите избори.

Няма никаква връзка между текста на статията и незапочналата към онзи момент предизборна кампания, връзката жалбоподателят прави с публикацията във фейсбук, но тази връзка не съществува реално за лицата по отношение, на които Асен Карагьозов изисква санкция, а именно ПП ГЕРБ и община Драгоман.

Публикацията във фейсбук не може да обоснове нарушение в предизборната кампания, тъй като съобразно §1, т.15 от ИК, въпросната социална мрежа няма битуването на медия и публикациите там могат да се правят от частни лица, в това число напълно анонимни или дори несъществуващи реално, а само, като неидентифицируеми профили.

Нарушение липсва и на още едно основание, несъставомерност съобразно §1, т.17 от ИК – липса на агитация, тъй като няма призив да се гласува или да не се гласува за определен кандидат или политически субектг.

За публикации в социалните мрежи лицата отговарят съобразно правилата на съответната социална мрежа за спазване на етични правила и юридическа отговорност, съобразно общите условия за участие в съответната, с които са се съгласили при включването си в нея, респективно носят отговорност за изявленията си, съобразно правния ред и законодателството на Република България, в случай, че публикациите им представляват деяния или деликти. 

За пълнота на настоящите мотиви, ОИК Драгоман намира за необходимо да допълни, че депозирането на мними и/или неверни сигнали срещу кандидати, регистрирани за МИ 2023г. може да бъде тълкувана в светлината на чл.183, ал.4 от ИК с оглед накърняване на честта и доброто име на кандидатите, което да доведе до търсене на отговорност от жалбоподателите в случай, че попада в обхвата на съответните санкционни норми по Изборния кодекс или други закони, действащи в Република България.

Водима от горното, ОИК-Драгоман, РЕШИ:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ ЖАЛБАТА НА Асен Карагьозов, като неоснователна за признаване на незаконна агитация от страна на ПП ГЕРБ и г-н Андрей Иванов, кандидат за общински съветник и кандидат за кмет на община Драгоман от ПП ГЕРБ.

 

Решението да се обяви на таблото и на страницата на ОИК-Драгоман.

Решението подлежи на обжалване по реда предвиден в ИК.

 

Гр.Драгоман

Председател: Иво Цветанов Миланов

Секретар: Милена Кирилова Пейчева

* Публикувано на 21.11.2023 в 00:46 часа

Свързани решения:

2316-73/21.10.2023

Календар

 • ПонВтСрЧетПетСъбНед
  123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
   

Решения

 • № 2316-111 / 06.12.2023

  относно: Обявяване на избран общински съветник на мястото на общински съветник в оставка

 • № 2316-110 / 20.11.2023

  относно: Произнасяне по съществото на жалба на А.К. от 20.10.2023г. след указания с Решение №2872-МИ/08.11.2023г. на ЦИК

 • № 2316-109 / 20.11.2023

  относно: Обявяване на избрани общински съветници на мястото на общински съветници в оставка

всички решения